Grote inval Israëlisch leger in Jenin op Westelijke Jordaanoever

Gepubliceerd op 06/09/2024 22:00 in Buitenland

Het Israëlische leger heeft de afgelopen negen dagen een grootschalige militaire operatie uitgevoerd in Jenin, gelegen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Deze inval wordt beschouwd als de grootste in de afgelopen twintig jaar. Met de inzet van honderden militairen, luchtaanvallen en zwaar materieel heeft het leger grote delen van de stad verwoest, die bekend staat als een bolwerk van Palestijns verzet.

Volgens Israël zijn er veertien militanten gedood bij de aanvallen, waaronder lokale leiders van Hamas en Islamitische Jihad. Nu het leger zich heeft teruggetrokken, wordt de aandacht gevestigd op de Westelijke Jordaanoever, die gezien wordt als het meest kritieke front na Gaza. De actie in Jenin wordt gezien als een voorbode van meer machtsvertoon in het gebied.

Defensieminister Gallant heeft aangegeven dat de operatie bedoeld is om de opkomst van terreur aan te pakken. Het leger probeert gewapende groepen te verzwakken door middel van deze grootschalige operatie. Daarnaast wordt er gesproken over het uiteindelijke doel om de wortels van het verzet eruit te trekken.

Het verzet op de Westoever tegen de Israëlische bezetting groeit, met name onder jongeren die de uitzichtloosheid van de situatie ervaren. Het leger probeert elk vorm van oppositie met geweld de kop in te drukken, wat volgens analisten leidt tot een vicieuze cirkel van repressie en verzet.

De aanvallen hebben echter ook grote gevolgen gehad voor de Palestijnse bevolking. Volgens Palestijnse autoriteiten zijn 39 inwoners omgekomen en moesten tientallen families gedwongen hun huizen verlaten. Huizen, winkels en straten zijn verwoest, wat heeft geleid tot een verder onleefbare situatie op de Westoever.

Het Internationale Gerechtshof heeft eerder geconcludeerd dat Israël zich schuldig maakt aan collectieve bestraffing van Palestijnen en dat de bezetting in strijd is met het internationale recht. De oproep is dan ook om deze repressie per direct te stoppen en Palestijnen te compenseren voor de geleden schade.

Lees meer nieuws in buitenland