Italiaanse minister van Cultuur treedt af na rel met minnares

Gepubliceerd op 06/09/2024 23:00 in Buitenland

De Italiaanse minister van Cultuur, Gennaro Sangiuliano, is opgestapt vanwege een rel met zijn minnares die het land dagenlang in de greep hield. Het verhaal rondom Sangiuliano en Maria Rosaria Boccia, een socialite en influencer uit Pompei, bevat verschillende elementen die typerend zijn voor dit soort schandalen.

Het begon allemaal toen Boccia op Instagram bedankte voor haar aanstelling als "adviseur van de minister voor grote evenementen", terwijl het ministerie deze benoeming ontkende. Sangiuliano maakte het nog erger door te beweren dat Boccia wel zijn adviseur was, maar niet betaald kreeg.

Het schandaal escaleerde toen bleek dat Sangiuliano een liefdesrelatie had met Boccia, die ruim twintig jaar jonger was. Boccia toonde op Instagram documenten waaruit bleek dat ze op kosten van het departement 'dienstreizen' had gemaakt en toegang had tot vertrouwelijke informatie van het ministerie.

Sangiuliano gaf woensdagavond een emotioneel interview op tv waarin hij zijn excuses aanbood aan zijn vrouw en premier Meloni. Hoewel hij zijn ontslag aanbood, werd dit niet geaccepteerd. Uiteindelijk werd zijn positie als minister onhoudbaar en diende hij zijn ontslag in.

Voor Sangiuliano minister werd, was hij journalist en schrijver van biografieën. Hij kwam eerder in opspraak door foutieve beweringen over ontdekkingsreiziger Columbus en door het verkeerd lokaliseren van Times Square in Londen. Ondanks deze controverse had hij politieke ambities en werd gezien als een geestverwant van premier Meloni.

De affaire rondom Sangiuliano zorgt voor de eerste opschudding in het kabinet van Meloni, dat de afgelopen twee jaar juist stabiliteit uitstraalde in de Italiaanse politiek.

Lees meer nieuws in buitenland