China stopt met internationale adoptie

Gepubliceerd op 07/09/2024 02:00 in Buitenland

China heeft aangekondigd per direct te stoppen met internationale adoptie, zonder een specifieke reden te noemen. Een regeringswoordvoerder verklaarde dat dit besluit past in internationale trends.

Sinds 1992 heeft China buitenlandse adoptie mogelijk gemaakt, waardoor ongeveer 160.000 kinderen een nieuw gezin in het buitenland hebben gevonden. Meer dan de helft van deze kinderen ging naar de Verenigde Staten.

Een mogelijke reden voor het stopzetten van internationale adoptie zou te maken kunnen hebben met de demografische ontwikkelingen in China. Het land heeft in het verleden de eenkindpolitiek gehad, wat resulteerde in een laag geboortecijfer en een overwegend aantal meisje dat geadopteerd werd. Sinds de afschaffing van de eenkindpolitiek in 2015, streeft China ernaar om het geboortecijfer te verhogen, maar dit wordt bemoeilijkt door zorgen over baanzekerheid en hoge kosten van kinderopvang.

De Verenigde Staten heeft opheldering gevraagd over het adoptieverbod, omdat lopende adoptieprocedures lijken te worden beïnvloed. China maakt echter een uitzondering voor bloedverwanten van eerder geadopteerde kinderen, die nog wel in aanmerking komen voor hereniging met familie.

In mei heeft Nederland besloten om geen nieuwe aanvragen voor buitenlandse adopties meer te accepteren, vanwege zorgen over het welzijn van de kinderen. Er zijn de afgelopen jaren verschillende misstanden aan het licht gekomen bij adopties uit het buitenland.

Denemarken heeft in januari een soortgelijk besluit genomen, nadat uit onderzoek bleek dat er veel vervalste documenten en illegale procedures waren in de adoptiesector.

Lees meer nieuws in buitenland