Agenten veroordeeld tot celstraffen voor rol bij dood van man in Washington

Gepubliceerd op 13/09/2024 04:00 in Buitenland

Twee agenten zijn veroordeeld tot celstraffen voor hun betrokkenheid bij de dood van een man in de stad Washington. De agenten hadden gelogen over een politieachtervolging waarbij een 20-jarige man op een bromfiets om het leven kwam.

Karon Hylton-Brown reed zonder helm op zijn bromfiets op de stoep toen de politie hem begon te achtervolgen met meerdere auto's. Een van de veroordeelde agenten deed zijn zwaailichten uit en gaf gas, waardoor een tegemoetkomende auto Hylton-Brown raakte. Twee dagen later overleed Hylton-Brown aan zijn verwondingen.

De automobilist die Hylton-Brown raakte verklaarde in de rechtbank dat hij vaart zou hebben geminderd of gestopt als hij sirenes had gehoord en zwaailichten had gezien.

Na de aanrijding probeerden de twee agenten hun rol te verbergen. Een ooggetuige werd weggestuurd zonder te worden ondervraagd en de automobilist mocht al na twintig minuten vertrekken. Een van de agenten reed over de brokstukken die achterbleven in plaats van ze als bewijs te verzamelen. Ook werd de ernst van de botsing gebagatelliseerd tegenover hun leidinggevenden en werd er een vervalst rapport ingediend.

Een van de agenten kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar en zes maanden opgelegd voor doodslag en een poging om de dodelijke achtervolging te verbergen. Zijn collega, die de supervisor was, kreeg vier jaar cel voor samenzwering met zijn collega.

De aanklagers toonden aan dat de agenten geen reden hadden om zo roekeloos achter Hylton-Brown aan te gaan, aangezien hij geen direct gevaar vormde voor iemand. De agenten mogen in afwachting van hun hoger beroep op vrije voeten blijven.

De dood van Hylton-Brown leidde tot onrust in Washington, waar tientallen mensen zich verzamelden voor het politiebureau van de agenten om te protesteren. De demonstranten eisten antwoorden en stelden dat de politie te vaak op jonge zwarte mannen gericht is.

Lees meer nieuws in buitenland