Rusland zet zes Britse diplomaten uit vanwege "subversieve activiteiten"

Gepubliceerd op 13/09/2024 14:00 in Buitenland

Rusland heeft besloten om zes Britse diplomaten uit het land te zetten, omdat ze volgens Moskou een bedreiging vormen voor de Russische veiligheid. De Britse regering noemt deze beschuldigingen echter volstrekt ongegrond.

De zes diplomaten werken op een kantoor in Moskou dat de Britse belangen in Oost-Europa en Centraal-Azië behartigt. Het is nog niet bekend wanneer zij precies het land moeten verlaten.

Dit diplomatieke incident komt op een moment dat de bondgenoten overwegen om Oekraïne toestemming te geven om Britse wapens te gebruiken op Russisch grondgebied. President Poetin heeft hier echter fel tegen gewaarschuwd.

Maria Zacharova, de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, beschuldigt de Britse ambassade in Moskou van het veroorzaken van schade aan de Russische bevolking met hun acties. Een woordvoerder van de geheime dienst FSB wordt geciteerd op de Russische staatstelevisie en beweert dat de Britten "subversieve activiteiten" hebben ontplooid in Rusland, en dat hun uitzetting het begin is van een reactie op de onvriendelijke activiteiten van Groot-Brittannië.

Sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 hebben zowel Rusland als de westerse bondgenoten van Oekraïne elkaars diplomaten het land uit gezet, een trend die ook in Nederland heeft plaatsgevonden.

Lees meer nieuws in buitenland