Zeldzaam Javaans neushoornkalf gespot in Nationaal park Ujun Kulong

Gepubliceerd op 13/09/2024 18:00 in Buitenland

In Nationaal park Ujun Kulong op het Indonesische eiland Java zijn parkbeheerders enthousiast nadat camera's een kalf van een zeldzame neushoornsoort hebben gespot. Dit is het derde kalf dat dit jaar is geïdentificeerd.

Het neushoornkalf, een vrouwtje van 3 tot 5 maanden oud, is Iris genoemd. Iris liep samen met haar moeder door het bos in het uiterste westen van Java.

Sinds februari zijn er in het park meer dan honderd wildcamera's geïnstalleerd die reageren op beweging. Dit jaar zijn al twee keer eerder neushoornkalveren op beeld vastgelegd.

De Javaanse neushoorn, een ernstig bedreigde diersoort, wordt vooral bedreigd door stropers. Ooit kwamen ze in Zuidoost-Azië veel voor, maar nu is hun leefgebied beperkt tot dit nationale park in het westen van Java.

De Javaanse neushoorn krijgt slechts eens in de vier à vijf jaar een jong. De totale populatie wordt voorzichtig geschat op ongeveer 80, een stijging vanaf 60 tien jaar geleden.

De aanwezigheid van meerdere jonge dieren in een jaar geeft de parkbeheerders hoop. Ze geloven dat dit aantoont dat de soort nog te redden is.

Lees meer nieuws in buitenland