Amerikaanse astronauten houden persconferentie vanuit ruimtestation ISS

Gepubliceerd op 14/09/2024 06:00 in Buitenland

De Amerikaanse astronauten Suni Williams en Butch Wilmore, die al maanden vastzitten in het internationale ruimtestation ISS, hebben vanuit de ruimte een persconferentie gehouden. Het tweetal vertrok begin juni voor een missie van acht dagen, maar door technische problemen met de ruimtecapsule die hen terug naar de aarde zou brengen, zitten ze vast tot minstens februari.

Tijdens de persconferentie gaven Williams en Wilmore aan dat ze het moeilijk vonden toen de ruimtecapsule zonder hen vertrok. Ondanks deze tegenslag blijven ze positief. "We zijn getraind om het onverwachte te verwachten", aldus Wilmore. Williams voegde toe dat ze haar familie en twee honden mist.

De NASA-collega's vlogen in juni met de Starliner van Boeing naar het ruimtestation. Tijdens de koppeling van de ruimtecapsule met het ruimtestation deden zich verschillende problemen voor, zoals defecte stuurraketten en een heliumlek. Om veiligheidsredenen besloot NASA hen niet met de Starliner terug te laten keren.

Hoewel de gestrande astronauten nu achteraf de beslissing begrijpen, denkt Wilmore dat ze wel met de Starliner hadden kunnen terugkeren als er meer tijd was geweest. De Starliner is inmiddels terug op aarde voor onderzoek naar de technische problemen.

In afwachting van hun terugkeer naar de aarde maken Williams en Wilmore het beste van hun situatie. Ze genieten van de oefeningen die ze doen en hebben een aanvraag ingediend om te kunnen stemmen bij de Amerikaanse verkiezingen in november via volmacht.

Het is nu bevestigd dat de twee astronauten in februari kunnen terugkeren naar de aarde met een ruimtecapsule van Space X. De oorspronkelijke missie, die vier astronauten zou omvatten, zal nu met twee astronauten worden uitgevoerd, waardoor Williams en Wilmore in februari 2025 kunnen terugkeren met hun twee collega's.

Lees meer nieuws in buitenland