Paus adviseert Amerikaanse katholieken "het minste kwaad te kiezen" bij verkiezingen

Gepubliceerd op 14/09/2024 14:00 in Buitenland

Paus Franciscus heeft katholieken in de Verenigde Staten geadviseerd om bij de presidentsverkiezingen in november "het minste kwaad te kiezen". Hij uitte kritiek op zowel de Democratische kandidaat Kamala Harris als de Republikein Donald Trump.

De paus noemde het beleid van beide Amerikaanse presidentskandidaten als zijnde "tegen het leven". Tijdens zijn vlucht van Singapore naar Rome keurde hij het abortusstandpunt van vicepresident Harris af en veroordeelde hij abortus als "moord".

Aan de andere kant noemde Paus Franciscus het plan van Trump om miljoenen immigranten te deporteren als een "ernstige" zonde. Hij riep de Amerikaanse katholieke kiezers op om bij de verkiezingen in november "het minste kwaad te kiezen", zonder verder specifiek te benoemen wat of wie hij daarmee bedoelde.

Tijdens zijn reis van 3 tot en met 13 september bezocht de paus achtereenvolgens Indonesiƫ, Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Singapore. Dit was de langste en grootste reis van zijn pontificaat, zowel in afstand als in duur.

Zuidoost-Aziƫ wordt gezien als een belangrijk groeigebied voor de Rooms-Katholieke Kerk, naast het Afrikaanse continent. Paus Franciscus hoopte met deze tournee het rooms-katholieke geloof in de regio te versterken en wereldwijd de kernthema's van zijn pausschap onder de aandacht te brengen.

Lees meer nieuws in buitenland