Noodweer zorgt voor grote overlast in Midden-Europa

Gepubliceerd op 15/09/2024 05:00 in Buitenland

Het noodweer in Midden-Europa zorgt voor grote problemen in verschillende landen. In Oostenrijk zijn nu al 42 gemeenten uitgeroepen tot rampgebied, terwijl dat er gisteravond nog maar 24 waren. Ook in Tsjechië en Polen zijn overstromingen gemeld.

In Neder-Silezië, in het zuidwesten van Polen, is een dam doorgebroken door de zware regenval. De dam bevindt zich aan de grens met Tsjechië. De Poolse premier Tusk heeft de inwoners van het gebied opgeroepen om zichzelf in veiligheid te brengen.

In het noordoosten van Tsjechië zijn duizenden mensen geëvacueerd vanwege de overstromingen. Ook in Oostenrijk is de situatie op sommige plaatsen kritiek. Verwacht wordt dat de Donau in Oostenrijk zal overstromen, iets wat slechts eens in de dertig jaar gebeurt.

Het stuwmeer Ottenstein am Kamp in het noorden van Oostenrijk dreigt ook over te stromen. Bondskanselier Nehammer heeft aangegeven dat de situatie steeds ernstiger wordt en het leger staat klaar om te helpen.

In Roemenië zijn gisteren minstens vier mensen om het leven gekomen door overstromingen. Verschillende dorpen liepen onder water.

In het oosten van Duitsland houdt men ook rekening met hevig noodweer. In Dresden kwam er echter voorzichtig goed nieuws, aangezien de sloopwerkzaamheden van de Carolabrug eerder dan gepland voltooid werden. Een deel van de brug ligt nog wel in de Elbe.

De extreme weersomstandigheden in Midden-Europa worden veroorzaakt door het warme water in de Middellandse Zee. Weerman Peter Kuipers Munneke legt uit dat al dat vocht met een grote boog uiteindelijk in het midden van Europa terechtkomt tussen twee hogedrukgebieden. Hierdoor blijft het lagedrukgebied ingeklemd en blijft het maar doorregenen in het gebied, ook nog eens tussen bergen.

Lees meer nieuws in buitenland