Zes buitenlanders gearresteerd in Venezuela vanwege vermeend complot tegen Maduro

Gepubliceerd op 15/09/2024 11:00 in Buitenland

Gisteren zijn in Venezuela zes buitenlanders opgepakt, waaronder drie Amerikanen, twee Spanjaarden en een Tsjech. De minister van Binnenlandse Zaken maakte de arrestaties bekend tijdens een persconferentie op de staatstelevisie. Volgens de Venezolaanse regering zitten de zes in een complot van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA om de regering omver te werpen en meerdere leiders in het land te vermoorden.

De Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat er een Amerikaanse militair is opgepakt en dat er mogelijk nog twee andere Amerikanen zijn gearresteerd. De Spanjaarden zouden banden hebben met de Spaanse inlichtingendiensten, maar de Spaanse regering ontkent dit.

De arrestaties komen na de recente sancties die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan zestien bondgenoten van Maduro, vanwege vermeende belemmering van de stembusgang en mensenrechtenschendingen. Ook erkende het Spaanse parlement oppositiekandidaat González als winnaar van de presidentsverkiezingen in juli, wat leidde tot spanningen tussen Spanje en Venezuela.

Maduro, die sinds 2013 aan de macht is, wordt ervan beschuldigd de verkiezingen te hebben vervalst. De oppositie heeft bewijs van fraude en de Verenigde Staten hebben González als verkiezingswinnaar erkend. Ondanks internationale veroordelingen en protesten tegen de uitslag, werd Maduro door het hooggerechtshof uitgeroepen tot winnaar. De protesten werden hard neergeslagen, waarbij 23 mensen om het leven kwamen en meer dan 1500 mensen werden opgepakt.

De situatie in Venezuela blijft dus zeer gespannen, met beschuldigingen van complot en fraude aan beide kanten. De internationale gemeenschap kijkt met argusogen toe hoe de politieke crisis zich verder zal ontwikkelen.

Lees meer nieuws in buitenland