Dreigende overstroming in Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk

Gepubliceerd op 15/09/2024 19:00 in Buitenland

In de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk staat het stuwmeer Ottenstein am Kamp op het punt van overstromen. Het crisisteam in de regio verwacht dat het water in de loop van de middag over de muur van het meer zal stromen, waardoor een vloedgolf wordt verwacht. Het leger staat paraat om hulp te verlenen bij eventuele overstromingen.

De burgemeester van het plaatsje Gars, gelegen stroomafwaarts van de rivier de Kamp, waarschuwt voor een verslechterende situatie. In totaal zijn bewoners van 1100 huizen geëvacueerd en is de deelstaat in het noordoosten van het land uitgeroepen tot rampgebied.

In Midden-Europa worden meerdere landen geteisterd door hevige regenval, met overstromingen in gebieden in Roemenië, Polen, Tsjechië en Oostenrijk. Tot nu toe zijn er al zes mensen om het leven gekomen als gevolg van de overstromingen.

De Poolse premier roept zijn burgers dringend op om de instructies van hulpdiensten op te volgen, terwijl de Tsjechische premier benadrukt dat het gevaarlijk is om te weigeren om woningen te verlaten. Het Tsjechische leger heeft twaalf helikopters beschikbaar gesteld voor evacuaties en lokale autoriteiten waarschuwen tegen 'overstromingstoerisme', wat het werk van hulpdiensten bemoeilijkt.

In Tsjechië zijn er vier vermisten en zitten een kwart miljoen mensen zonder stroom. Ook in delen van Wenen zijn er meldingen van stroomuitval. In Duitsland is de situatie relatief rustig, met enkele overstromingen in Beieren en sloopwerkzaamheden aan de Carolabrug in Dresden.

In de Oostenrijkse Alpen valt er veel sneeuw, waardoor het lawinegevaar zal toenemen met de stijgende temperaturen. Desondanks heeft het skigebied Hochkeil in de regio Hochkönig bij Salzburg al de skilift in gebruik genomen vanwege de unieke kans in september.

Lees meer nieuws in buitenland