Recordaantal migranten bereikt Canarische Eilanden vanuit West-Afrika

Gepubliceerd op 15/09/2024 20:00 in Buitenland

Assane Ndiaye, een migrant uit Senegal, is opgelucht nu hij na een gevaarlijke overtocht vanuit West-Afrika een week op Tenerife verblijft. Hij is een van de ruim 25.500 mensen die dit jaar de Canarische Eilanden hebben bereikt, een toename van 123 procent in vergelijking met vorig jaar.

De overtocht over de Atlantische Oceaan is levensgevaarlijk, met meer dan 5000 mensen die dit jaar al zijn omgekomen. Assane vertelt hoe hij een jaar geleden een mislukte poging ondernam, maar deze keer met succes Tenerife bereikte.

De Spaanse premier Sánchez benadrukte tijdens zijn bezoek aan West-Afrikaanse landen de samenwerking in de strijd tegen georganiseerde misdaad. Ondanks talloze maatregelen en werkgelegenheidsprojecten blijven mensen vertrekken. Steeds meer vrouwen en zelfs kinderen wagen de gevaarlijke oversteek.

Socioloog Aly Tandian twijfelt of de huidige aanpak effectief zal zijn en pleit voor een gezamenlijk antwoord van West-Afrikaanse landen op de Europese migratiepolitiek. Hij benadrukt dat er behoefte is aan gecontroleerde arbeidsmigratie in plaats van het tegenhouden van migratie.

Lees meer nieuws in buitenland