Geheim proces over opvolging binnen Murdoch's mediabedrijf start morgen

Gepubliceerd op 15/09/2024 21:00 in Buitenland

In de Amerikaanse stad Reno begint morgen een geheim proces over de opvolging binnen Rupert Murdochs persimperium. De 93-jarige mediagigant wil dat zijn zoon Lachlan meer zeggenschap krijgt dan zijn zussen en broer.

Murdoch, eigenaar van News Corp en Fox, is een van de machtigste figuren in de mediawereld met belangrijke conservatieve mediakanalen zoals Fox News, The Wall Street Journal en The Times. De opvolging werd 25 jaar geleden vastgelegd in een stichting waarbij zijn oudste kinderen gezamenlijk zeggenschap zouden krijgen na zijn dood.

Lachlan Murdoch wordt gezien als de gedroomde opvolger vanwege zijn conservatieve ideeƫn die hij deelt met zijn vader. Vorig jaar schoof senior Murdoch hem naar voren als nieuwe voorzitter van Fox en News Corp en werkte in het geheim aan het verminderen van de invloed van zijn andere kinderen.

De problemen van Murdoch liggen bij het feit dat de voorwaarden van de stichting principieel niet gewijzigd kunnen worden. Alleen als hij kan aantonen dat hij niet "te kwader trouw handelt", kan er een uitzondering worden gemaakt. Prudence, Elisabeth en James zullen betogen dat daar wel sprake van is.

De rechtszaak begint onder de naam Trust Doe 1 in Reno, waar de familie om privacy heeft gevraagd. Verschillende mediabedrijven als AP, The New York Times en CNN pleiten voor opheffing van de geheimhouding, gezien het belang van Murdochs mediabedrijven voor de maatschappij.

Murdochs succes begon zeventig jaar geleden toen hij een kleine krant van zijn vader overnam in Australiƫ. Door een versoepeling in de mediawet kon hij vanaf de jaren 80 meerdere krantentitels en televisiezenders verwerven. Fox News, gelanceerd in 1996, bracht een rechts geluid in het Amerikaanse medialandschap.

De opvolgingsperikelen van Murdoch dienden als inspiratie voor de tv-serie Succession in 2018, waarin Brian Cox de hoofdrol van patriarch vertolkte. Succession biedt fictie als commentaar op macht, kapitalisme en familiebanden.

Lees meer nieuws in buitenland