Overstromingen treffen Centraal-Europa en andere delen van de wereld

Gepubliceerd op 16/09/2024 01:00 in Buitenland

Hevige regenval heeft geleid tot overstromingen in Centraal-Europa en andere delen van de wereld, waaronder Marokko, de Verenigde Staten, India, Bangladesh en Nigeria. Hoewel de overstromingen verschillende oorzaken hebben, wijzen experts op de toenemende kans op dergelijke weersextremen in een veranderend klimaat.

In Midden-Europa hebben de stortregens en overstromingen al zeven mensen het leven gekost en duizenden mensen geëvacueerd. In Tsjechië zitten een kwart miljoen mensen zonder stroom. Buiten Europa, met name in India, Bangladesh en Nigeria, waren de recente overstromingen nog ernstiger, met miljoenen getroffenen en tientallen doden als gevolg van een bezweken dam.

De oorzaken van de overstromingen zijn divers, variërend van tropische buien tot orkanen en moessons. Wereldwijd neemt de intensiteit van regenval toe en komen extreme buien vaker voor, als gevolg van een opwarmend klimaat.

Experts waarschuwen dat aanpassing aan klimaatverandering ingewikkeld is en dat goede waarschuwingssystemen essentieel zijn om slachtoffers te voorkomen. In Nederland wordt geïnvesteerd in waterbescherming en waarschuwingssystemen, terwijl andere Europese landen worden gewaarschuwd om hun maatregelen te verbeteren.

In ontwikkelingslanden is de situatie nog complexer, aangezien goede infrastructuur vaak ontbreekt. Daarom is het van groot belang om in deze landen effectieve waarschuwingssystemen te ontwikkelen om de impact van overstromingen te minimaliseren.

Lees meer nieuws in buitenland