Noodweer leidt tot stijgende waterstanden in Oost-Duitsland, Polen, Oostenrijk en Tsjechië

Gepubliceerd op 16/09/2024 05:00 in Buitenland

Het noodweer heeft geleid tot stijgende waterstanden in het oosten van Duitsland, met name in de Elbe bij Dresden. Het waterpeil wordt verwacht tot zes meter te stijgen, terwijl het normaal gesproken rond de twee meter ligt. De stad bereidt zich ook voor op mogelijke overstromingen vanwege een deels ingestorte brug die brokstukken in de rivier kan veroorzaken, waardoor de waterstand lokaal nog hoger kan komen te liggen.

In Oostenrijk zijn de problemen nog groter, met meerdere doorgebroken dammen in de deelstaat Neder-Oostenrijk. Premier Mikl-Leitner noemt de situatie ongekend en bondskanselier Nehammer heeft extra geld vrijgemaakt uit een noodfonds.

Ook in Polen en Tsjechië zijn de gevolgen van het noodweer zichtbaar. Premier Tusk van Polen bezocht gisteren overstroomde gebieden in het zuidwesten, waar meerdere dammen zijn doorgebroken. In Tsjechië roept president Pavel op tot donaties voor de getroffen gebieden, waaronder Jesenik en Frydlant.

Helaas zijn er al acht doden gemeld als gevolg van het noodweer in Midden-Europa. In Roemenië is het dodental gestegen naar zes, terwijl er nog twee vermiste personen zijn. Ook in Polen en Oostenrijk zijn er twee doden gevallen, en in Tsjechië worden nog vier mensen vermist na meegesleurd te zijn door een golf.

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke benadrukt dat de problemen nog niet voorbij zijn, ondanks dat het grootste deel van de regenval voorbij is. Het zal nog even duren voordat de regen leidt tot hoogwater in de rivieren.

Lees meer nieuws in buitenland