Libanon in de greep van oorlog en crisis

Gepubliceerd op 29/09/2024 09:00 in Buitenland

In Libanon heerste al jaren een crisissituatie, maar nu is het land opnieuw in oorlog. De zware aanvallen van het Israëlische leger op Libanon en de liquidatie van Hezbollahleiders treffen niet alleen de radicale beweging, maar de hele bevolking. Meer dan een half miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen en zijn afhankelijk van steun van medeburgers.

De Libanese overheid biedt weinig hulp, aangezien ze grotendeels afwezig is en de instituties amper functioneren. Er zijn geen luchtalarmen of schuilkelders, dus vluchtelingen zoeken hun toevlucht bij familieleden, in huizen van anderen of in geïmproviseerde opvangplekken zoals scholen.

Politici in Libanon veroordelen de Israëlische escalatie. Premier Mikati beschuldigde Israël ervan terreur en angst te zaaien onder de Libanese bevolking. Door luchtaanvallen en explosies zijn al zeker 700 doden gevallen, maar dit aantal zal naar verwachting nog stijgen.

Inwoners van Beiroet slaan massaal op de vlucht na een nacht vol bombardementen. Veel politici steunen Hezbollah vanwege het geweld van Israël, ondanks eerdere kritiek op de groep.

Het politieke systeem in Libanon is verlamd door ruzies over het presidentschap en een demissionaire regering. Het leger is zwak en kan het land niet beschermen tegen de overmacht van Israël.

Het land is verdeeld in verschillende religieuze groepen, waarbij publieke diensten vaak langs religieuze lijnen georganiseerd zijn. Hezbollah, een sjiitische moslimgroep, speelt een belangrijke rol in het bieden van diensten aan de bevolking.

Libanon kampt met instabiliteit, corruptie en nepotisme als gevolg van het sektarische politieke systeem. De financiële crisis in 2019 en de verlammende explosie in de haven van Beiroet in 2020 hebben de situatie verergerd.

Hezbollah heeft zijn machtspositie vooral te danken aan Israël en Iran, die de organisatie steunen. De militie is ontstaan als reactie op de Israëlische bezetting en heeft sindsdien steun ontvangen van Iran.

Met dagelijkse bombardementen en honderden doden is Libanon nu echt in oorlog. De prijs die het land hiervoor zal betalen is echter nog onbekend, maar de tol is nu al hoog. Het lijkt erop dat dit nog maar het begin is van een lange en moeilijke periode voor Libanon.

Lees meer nieuws in buitenland