Europees Parlement keurt lening van 35 miljard euro aan Oekraïne goed

Gepubliceerd op 22/10/2024 14:00 in Buitenland

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een lening van 35 miljard euro aan Oekraïne. Deze lening zal worden gefinancierd door rente op Russische tegoeden, die voornamelijk bij Europese banken zijn gestald. Oekraïne krijgt de vrijheid om zelf te bepalen hoe zij deze miljarden uitgeeft.

Met een overweldigende meerderheid van 518 stemmen heeft het Europees Parlement vandaag ingestemd met de lening. 56 leden stemden tegen, terwijl 61 zich onthielden van stemming. Voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola noemde dit een "historisch moment" en benadrukte dat Rusland verantwoordelijk moet worden gehouden voor de verwoestingen in Oekraïne.

De Europese leiders hadden vorige week al ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie voor financiële hulp aan Oekraïne. Eerder hadden de leiders van de G7, bestaande uit de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk, ook al ingestemd met het lenen van 46 miljard euro aan Oekraïne.

In eerste instantie was het plan om de rente direct aan Oekraïne te schenken, maar uiteindelijk is besloten dat Europese landen leningen zullen verstrekken aan Oekraïne, met de opbrengsten van de Russische tegoeden als garantie.

Er is brede steun voor de lening aan Oekraïne in het Europees Parlement. Verschillende politieke groeperingen, waaronder sociaaldemocraten, de centrumrechtse EVP, de Groenen en de rechts-conservatieve ECR, zijn voorstander van het snel beschikbaar stellen van de miljarden aan Oekraïne.

Echter, tegenstand kwam van de groeperingen Patriotten voor Europa, waar de PVV deel van uitmaakt, en de Groep Europa van Soevereine Naties. Petra Steger van de Oostenrijkse FPÖ, lid van de laatstgenoemde groep, noemde de lening "een stap richting verdere escalatie die Europa richting oorlog drijft".

Lees meer nieuws in buitenland