Elon Musk steunt Trump met miljoenen voor verkiezingen

Gepubliceerd op 22/10/2024 15:00 in Buitenland

Met nog veertien dagen tot de verkiezingen krijgt Donald Trump steeds meer hulp van Elon Musk, de rijkste man op aarde. De miljardair heeft al 75 miljoen dollar gedoneerd aan de campagnekas van Trump en geeft nu elke dag 1 miljoen dollar weg aan geregistreerde kiezers die zijn pro-Trump petitie hebben ondertekend.

Volgens hoogleraar verkiezingsrecht Michael Kang omzeilt Musk de wet door geld te verloten onder geregistreerde kiezers. Kang noemt dit creatief en wijst erop dat Musk waarschijnlijk potentiƫle Trump-stemmers wil stimuleren om te gaan stemmen.

Elon Musk heeft complexe banden met de Amerikaanse overheid, aangezien zijn bedrijf SpaceX grote defensiecontracten heeft gesloten en deals met NASA ter waarde van miljarden dollars. Dit zorgt volgens journalisten voor een delicate relatie tussen Musk en de overheid.

Er lopen momenteel twintig onderzoeken van overheidsinstanties tegen de bedrijven van Musk, wat mogelijk zijn motivatie verklaart om controle te krijgen over de overheid. Hij uit kritiek op de bureaucratie en suggereert zelfs dat hij een rol zou kunnen spelen in een overheidscommissie om geld van belastingbetalers beter te besteden.

De Democratische kandidaat Kamala Harris krijgt ook financiƫle steun van rijke donateurs, maar volgens journalisten is het opvallend dat Musk al voor de verkiezingen duidelijk maakt welke baan hij wil en directe controle over de mensen die hem reguleren nastreeft.

Lees meer nieuws in buitenland