Eerste besmetting met nieuwe variant van mpox vastgesteld in Duitsland

Gepubliceerd op 22/10/2024 16:00 in Buitenland

In Duitsland is de eerste besmetting met de nieuwe variant van mpox geconstateerd, zo melden Duitse media op basis van informatie van het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM. Mpox is een virusinfectie die zich vaak kenmerkt door symptomen zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid, met als belangrijkste symptoom huiduitslag in de vorm van pokken. In het Westen is de ziekte zelden fataal.

Volgens het Duitse gezondheidsinstituut heeft de besmette persoon het virus opgelopen in het buitenland. Vooral in Afrikaanse landen komt mpox veel voor, waarbij een zeer besmettelijke en gevaarlijke variant genaamd Clade Ib voorkomt. Deze ernstige variant van het virus is nu ook in Duitsland aangetroffen.

Hoewel mpox ook af en toe in Nederland opduikt, betreft het hier meestal een mildere variant van het virus. Sinds april 2022 heeft het RIVM bij meer dan 1300 mensen deze variant vastgesteld, maar de Clade Ib-variant is hier nog niet gemeld. Het virus wordt overgedragen door nauw of intiem contact, voornamelijk bij mannen die seks hebben met mannen, maar ook via dagelijkse verzorging en verpleging van mens tot mens.

Het Robert Koch Instituut benadrukt echter dat er vooralsnog geen verhoogd risico wordt gezien op Clade Ib-virussen in Duitsland en monitort de situatie nauwlettend. In augustus heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de opmars van de nieuwe variant van het mpox-virus in Afrika aangemerkt als een internationale noodsituatie, na een grote uitbraak in de Democratische Republiek Congo en omliggende landen.

Lees meer nieuws in buitenland