Artsen Zonder Grenzen staakt activiteiten in Burkina Faso vanwege toenemend terreurgeweld
Gepubliceerd op 22/10/2024 23:00 in Buitenland
Artsen Zonder Grenzen heeft besloten om tijdelijk hun activiteiten in Djibo, een stad in het noorden van Burkina Faso, stop te zetten. Volgens dr. Moussa Ousman, projectcoƶrdinator voor West- en Centraal-Afrika, was dit een ontzettend moeilijk en pijnlijk besluit. De stad Djibo ligt dicht bij Mali en Niger en is de afgelopen jaren een broedplaats geworden voor jihadisten en criminelen.
De hulporganisatie werkt sinds 2017 in Burkina Faso, waar zij zorgfaciliteiten en waterpunten ondersteunen. Echter, door toenemend terreurgeweld werd Djibo steeds vaker het doelwit van aanvallen. Zelfs het plaatselijke kantoor en de door hen ondersteunde klinieken en waterpunten werden regelmatig aangevallen.
De gewelddadige dood van een collega was de genadeklap voor Artsen Zonder Grenzen. Daarom hebben zij besloten hun activiteiten in Djibo af te schalen en de veiligheid van hun werknemers te waarborgen. De situatie in Burkina Faso blijft echter zorgwekkend, met meer dan 26.000 doden sinds 2015 en twee miljoen mensen die op de vlucht zijn geslagen.
Ondanks de moeilijke omstandigheden gaan burgers in Djibo regelmatig de straat op om te protesteren. De stad is omsingeld door terreurgroepen en belangrijke aanvoerroutes zijn afgesneden, waardoor voedsel en medicijnen schaars zijn geworden. Artsen Zonder Grenzen onderzoekt nu of zij hun partners in Djibo op afstand kunnen blijven helpen, bijvoorbeeld door hen vanuit andere locaties in Burkina Faso te bevoorraden.
De hulporganisatie hoopt dat de veiligheidssituatie in de toekomst verbetert, zodat zij hun activiteiten in Djibo weer kunnen hervatten. In de tussentijd hebben zij de klinieken extra bevoorraad, zodat zij de komende maanden vooruit kunnen.