Ontdekking van middeleeuwse stad aan de Zijderoute hoog in de bergen van Oezbekistan

Gepubliceerd op 26/10/2024 00:00 in Buitenland

Een groep wetenschappers heeft hoog in de bergen van Oezbekistan resten van een middeleeuwse stad ontdekt die ooit aan de Zijderoute lag. De stad, genaamd Tugunbulak, beslaat een oppervlakte van 120 hectare en ligt op meer dan 2000 meter hoogte, wat opmerkelijk is voor een stad van deze omvang.

Tijdens een trektocht in 2011 stuitte het team op een grote begraafplaats, duizenden potscherven en andere sporen die aangaven dat het gebied ooit bewoond was. Archeologieprofessor Michael Frachetti van de Washington University in St. Louis was verbijsterd door de vondst. In 2021 meldde de universiteit al de ontdekking van een kleinere stad genaamd Tashbulak, maar de volledige omvang van de ontdekking bleef onduidelijk.

In 2015 vertelde een boswachter hen over aardewerk in zijn achtertuin, wat leidde tot de ontdekking van de middeleeuwse citadel van Tugunbulak. Met behulp van een drone met laserradar maakten de onderzoekers in 2022 gedetailleerde driedimensionale opnamen van de stad, inclusief muren, wachttorens en wegen.

Frachetti vermoedt dat de inwoners van Tugunbulak en Tashbulak leefden van veeteelt en staalproductie vanwege de harde wind die het vuur in de ijzerovens aanwakkerde. Beide steden bloeiden tussen de 8e en 11e eeuw onder gezag van een Turkse dynastie, met Tugunbulak mogelijk tienduizenden inwoners.

De steden kwamen waarschijnlijk aan hun einde door de ijzerproductie, waarbij boskap leidde tot modderstromen en lawines. Frachetti hoopt met dezelfde technieken nog meer hooggelegen nederzettingen langs de Zijderoute te ontdekken.

De ontdekking doet denken aan die van Machu Picchu in 1866, een voormalige Incastad op gelijke hoogte in Peru. Of Oezbekistan plannen heeft om de middeleeuwse stad als toeristische attractie te ontwikkelen, is momenteel niet bekend.

Lees meer nieuws in buitenland