Syrische vluchtelingen in Libanon kiezen tussen terugkeren naar verwoest Syrië of blijven onder dreiging van Israëlische bombardementen
Gepubliceerd op 26/10/2024 21:00 in Buitenland
Syrische vluchtelingen in Libanon staan voor een lastig dilemma: keren ze terug naar hun verwoeste thuisland of blijven ze in Libanon met de constante angst voor Israëlische bombardementen. De keuze is moeilijk, omdat in Syrië vaak geen veilige plek meer is en het risico bestaat om opgepakt te worden.
Desondanks kiezen veel Syriërs ervoor om terug te keren. Volgens schattingen van de VN hebben al meer dan 400.000 mensen de grens overgestoken, waarvan ongeveer 30 procent Libanezen zijn. De voornaamste redenen voor de vluchtelingen zijn het geweld en het gebrek aan veilige opvang: Israël voert al een maand lang zware bombardementen uit in het zuiden van Libanon, de Bekaa-vallei en Beiroet.
Aan de andere kant van de grens in Syrië zijn de vluchtelingen echter ook niet veilig. De Syrische autoriteiten maken zich schuldig aan afpersing, verdwijningen, willekeurige arrestaties en martelingen in gevangenissen. Bovendien lopen mannen het risico om te worden opgeroepen voor dienst in het leger, waardoor voornamelijk vrouwen en kinderen de grens oversteken.
Na dertien jaar burgeroorlog treffen de Syrische vluchtelingen een verwoest land aan. Hoewel de intensiteit van de gevechten is afgenomen, is de tol van de oorlog hoog. Veel Syriërs zijn op de vlucht geslagen en steden en dorpen zijn compleet verwoest.
Het conflict in Syrië lijkt nog lang niet opgelost te zijn. De onderhandelingen zitten muurvast en het regime voelt geen druk om te onderhandelen met de oppositie. Hierdoor zijn Syriërs voornamelijk op zichzelf en elkaar aangewezen.
De Syrische vluchtelingen die terugkeren zoeken onderdak bij familie en vrienden, wat extra druk legt op mensen die het al zwaar hebben. Hulporganisaties helpen met schoon drinkwater, dekens en warme kleding, vooral nu de winter nadert.
De keuze om terug te keren naar Syrië gebeurt vaak uit complete wanhoop, gezien de onveilige situatie in Libanon en de schrijnende omstandigheden in Syrië. Het leven in het land is getekend door een economische crisis, waarbij 90 procent van de bevolking op of onder de armoedegrens leeft.