Protesten in Georgië na parlementsverkiezingen
Gepubliceerd op 28/10/2024 20:00 in Buitenland
Duizenden mensen hebben zich verzameld bij het parlement in Tbilisi om te protesteren tegen de uitslag van de parlementsverkiezingen in Georgië. De demonstranten beschuldigen de regeringspartij Georgische Droom van fraude en beweren dat deze partij ten onrechte tot winnaar is uitgeroepen.
Zowel de pro-Europese president Salome Zoerabisjvili als de oppositie hebben opgeroepen tot de betoging. Volgens hen is het land slachtoffer van "een Russische speciale operatie".
De oppositie eist nieuwe verkiezingen die door internationale waarnemers worden begeleid. Ze verklaren de verkiezingen als onwettig en beloven de uitslag aan te vechten. De oppositie is vastbesloten om te winnen en staat niet open voor onderhandelingen of dialoog, behalve over nieuwe verkiezingen.
De OVSE-waarnemers hebben gemeld dat er sprake was van intimidatie en druk op kiezers tijdens de verkiezingen, met vechtpartijen bij stembussen en intimidatie van stembureaumedewerkers en journalisten. Dit heeft geleid tot internationale kritiek op de verkiezingsgang van Georgië.
Georgië kreeg in 2020 de status van kandidaat-lidstaat van de EU, maar de regering heeft sindsdien wetten aangenomen die als antidemocratisch worden beschouwd. Dit heeft ertoe geleid dat de EU de onderhandelingen over toetreding heeft opgeschort.
De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft Georgië bezocht en feliciteerde Georgische Droom met hun overwinning. Andere Europese regeringsleiders hebben voorzichtig gereageerd op de uitslag van de verkiezingen in Georgië.