Drugsproces in België leidt tot lange celstraffen voor verdachten
Gepubliceerd op 29/10/2024 13:00 in Buitenland
In het grootste drugsproces ooit in België zijn meerdere verdachten veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Van de 125 verdachten hebben de kopstukken straffen gekregen variërend van 11 tot 17 jaar, terwijl anderen tussen de 15 maanden en 15 jaar achter de tralies verdwijnen. Slechts negen personen zijn vrijgesproken, terwijl justitie aan de hoofddaders de maximale straf van 20 jaar had geëist.
De verdachten kwamen in het vizier van de politie toen zij het communicatiesysteem Sky ECC wisten te kraken. Hierdoor konden agenten twee jaar lang meelezen in de berichten die criminelen naar elkaar stuurden.
De veroordeelden werden schuldig bevonden aan de grootschalige import van drugs, waaronder cocaïne uit Zuid-Amerika en cannabis uit Marokko. De drugs werden in België verwerkt en vervolgens doorgesluisd naar andere Europese landen.
Het ging niet om slechts één criminele organisatie, maar om een netwerk van verschillende drugsbendes die in wisselende samenstellingen samenwerkten. Naast drugshandel werden de verdachten ook vervolgd voor gerelateerde misdaden zoals afpersing, ontvoering, wapenhandel en witwassen.
Op 21 oktober 2021 maakte de politie een einde aan de praktijken met gelijktijdige invallen op 114 locaties door heel België, waarbij 1100 agenten werden ingezet. Naast drugs en grote sommen geld werden ook tientallen auto's, wapens en luxe producten in beslag genomen, waaronder designertassen. Ook werden negen drugslaboratoria ontmanteld.
Naast Belgen zijn er ook Albanezen, Colombianen, Algerijnen en Fransen gearresteerd in verband met de zaak. Eén van de veroordeelden was een agent uit Brussel die criminelen toegang gaf tot politiedossiers. Hij kreeg een celstraf van 5 jaar, waarvan een deel voorwaardelijk.
Opvallend genoeg was er ook sprake van een persoonsverwisseling bij de personen die werden vrijgesproken: een man met een naam die slechts één letter verschilde van de werkelijke verdachte werd onterecht beschuldigd.