Autoriteiten in Arizona nemen maatregelen tegen desinformatie rond verkiezingen

Gepubliceerd op 02/11/2024 23:00 in Buitenland

Autoriteiten in de Amerikaanse staat Arizona zijn zich aan het voorbereiden op een nieuwe golf aan desinformatie rond de presidentsverkiezingen op 5 november. In 2020 was Arizona het epicentrum van complottheorieën, nadat Joe Biden er nipt had gewonnen. Om het wantrouwen van kiezers weg te nemen, worden peperdure en geavanceerde technologieën ingezet.

In een gloednieuw stemmentelcentrum in Pinal County zijn alle wanden van glas, zodat inwoners kunnen meekijken terwijl de stemmen worden geteld. Dana Lewis, die de verkiezingen in het district leidt, hoopt op deze manier nieuwe complottheorieën te voorkomen. Na de vorige verkiezingen verspreidde het verhaal zich dat stembiljetten waren gedumpt in de woestijn, en Lewis had geen middelen om het gerucht te ontkrachten.

Om transparantie te bieden, zijn er nu camera's op de stembussen geplaatst en kunnen live beelden worden bekeken op grote schermen. De karretjes waarin stembiljetten worden vervoerd, zijn uitgerust met mini-computers die elke beweging vastleggen. Nieuwe vrachtwagens met GPS monitoren de snelheid en locatie van de stembiljetten, terwijl op een computerscherm de bewegende balletjes gevolgd kunnen worden om eventuele afwijkingen op te merken.

De kosten voor het nieuwe hoofdkwartier van de verkiezingen en de geavanceerde technologie bedragen bijna 30 miljoen euro. Bill Gates, die de verkiezingen in Maricopa County coördineert, werd na de vorige verkiezingen lastiggevallen en bedreigd. Zijn integriteit werd zelfs door zijn eigen partijgenoten in twijfel getrokken.

Om alle twijfel weg te nemen, is in Pinal County de oranje kabel naar de uitslagenserver duidelijk zichtbaar gemaakt, zodat te zien is dat deze niet op internet is aangesloten. Ondanks de verregaande maatregelen erkent Lewis dat niet alle complotdenkers gerustgesteld zullen worden. Er bestaat nog steeds de mogelijkheid van misbruik van videobeelden of valse beschuldigingen.

De vraag rijst of de overheid al deze maatregelen moet faciliteren of dat er een basis van vertrouwen moet zijn bij het publiek. Lewis geeft aan dat ze graag naar dat punt zouden willen terugkeren, maar dat ze denkt dat ze daar al ver voorbij zijn.

Lees meer nieuws in buitenland