Vorming nieuwe Belgische regering verloopt moeizaam
Gepubliceerd op 04/11/2024 19:00 in Buitenland
De vorming van een nieuwe regering in België blijft moeizaam verlopen. N-VA-leider Bart De Wever heeft opnieuw zijn ontslag ingediend als formateur, maar koning Filip heeft een beslissing daarover uitgesteld. Hij geeft De Wever een week extra, tot 12 november, de tijd om verder te overleggen.
De afgelopen tijd heeft De Wever geprobeerd om de partijen N-VA, CD&V, Vooruit en de Franstalige partijen MR en Les Engagés op één lijn te krijgen. Ze moesten het eens worden over grote hervormingen die de toekomstige federale regering zou moeten doorvoeren, maar dat is vooralsnog niet gelukt.
Op 9 juni vonden de verkiezingen plaats in België. Sindsdien is De Wever bezig geweest om partijen bij elkaar te brengen en een zogenoemde Arizona-coalitie te vormen. Dit is een coalitie met de kleuren van de onderhandelende partijen: blauw voor de liberalen, rood voor de socialisten, oranje voor de christendemocraten en geel voor de N-VA.
De onderhandelingen liepen al eerder vast vanwege onenigheid tussen de partijen. België staat voor de uitdaging om een begrotingstekort van 28 miljard euro weg te werken. De Wever heeft voorgesteld om onder meer zeer vermogenden te laten bijdragen door een meerwaardebelasting op aandelen.
Het conflict tussen de centrumrechtse MR en het centrumlinkse Vooruit over deze belasting zorgde voor een impasse. Er werden plannen besproken om de belasting te verzachten voor kleine beleggers en ondernemers, maar de MR vond dit onvoldoende.
Na het vastlopen van de onderhandelingen werden de gesprekken snel hervat. Op 23 september werd besloten om de formatie uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen in België, die op 13 oktober plaatsvonden. De N-VA van De Wever bleef hierbij veruit de grootste partij in Antwerpen.