Europese Commissie: Nederlandse begrotingsplannen voldoen niet aan Europese afspraken
Gepubliceerd op 26/11/2024 18:00 in Buitenland
De Europese Commissie heeft geconcludeerd dat de huidige Nederlandse begrotingsplannen niet op de lange termijn voldoen aan de Europese afspraken. Hoewel Nederland voor de komende paar jaar nog binnen de begrotingsafspraken valt, wordt op de lange termijn niet aan de regels voldaan.
Volgens de Europese begrotingsafspraken mag een land een maximaal begrotingstekort van 3 procent van het bruto binnenlands product hebben, en mag de totale overheidsschuld niet groter zijn dan 60 procent van het bruto binnenlands product.
Als Nederland geen wijzigingen aanbrengt in zijn plannen, zal de staatsschuld volgens de Commissie in 2038 stijgen naar 70,7 procent, en het begrotingstekort zal in datzelfde jaar oplopen tot 4 procent. Beide cijfers zouden aanzienlijk boven de Europese afspraken liggen. Eerder had ook het Centraal Planbureau op Prinsjesdag al geconcludeerd dat Nederland op lange termijn te veel schulden zal maken.
Het aanspreken van Nederland door de Commissie heeft op dit moment geen directe gevolgen, aangezien het begrotingstekort momenteel binnen de afgesproken normen valt. De Europese Commissie heeft echter aan de Europese Raad van ministers van Financiƫn voorgesteld om Nederland een alternatief begrotingsplan aan te bevelen. De ministers zullen op 21 januari besluiten of zij hiermee akkoord gaan.