Recordhoeveelheid cocaïne in beslag genomen door Colombiaanse autoriteiten
Gepubliceerd op 28/11/2024 11:00 in Buitenland
De Colombiaanse autoriteiten hebben de afgelopen zes weken in samenwerking met andere landen een recordhoeveelheid cocaïne in beslag genomen. Het wordt gezien als het grootste succes van 'Operatie Orion', waarbij Colombia samenwerkt met 61 andere landen.
In totaal werden meer dan 400 verdachten gearresteerd en werd er 225 ton cocaïne in beslag genomen, wat bijna 10 procent is van de geschatte wereldwijde jaarproductie. Kapitein Manuel Rodríguez, het hoofd van de antinarcoticabrigade van de Colombiaanse marine, benadrukt dat dit een enorme klap is voor de cocaïnehandel en dat het duizenden sterfgevallen door een overdosis kan voorkomen. Daarnaast zullen de kartels naar schatting meer dan 8 miljard dollar verliezen.
Opvallend is dat er ook 1000 ton marihuana in beslag is genomen. Maar het meest opvallende is de ontdekking van een cocaïneroute met semi-onderzeeboten tussen Colombia en Australië, een afstand van meer dan 6000 kilometer. Deze 'narco-onderzeeërs' zijn vaartuigen van 10 tot 25 meter lang die lastig te ontdekken zijn omdat ze laag in het water liggen. Zes van deze bemande schepen werden onderschept, elk volgeladen met 5 tot 10 ton cocaïne.
Tot nu toe verstopten Colombiaanse drugskartels voor de handel op Australië veel kleinere hoeveelheden cocaïne in vrachtschepen. Maar door de hoge prijzen van cocaïne in Australië zijn de kartels aangemoedigd om grotere hoeveelheden te verschepen. Dit blijkt uit het verbeteren van de vaartuigen en het vergroten van de brandstoftanks.
Kapitein Rodríguez is optimistisch over het succes van Operatie Orion en hoopt dat dit een keerpunt zal zijn in de strijd tegen de drugskartels. Hij benadrukt dat het laat zien dat samenwerkende landen de innovaties van de internationale drugshandel kunnen bijhouden.