Ontdekking van honderden nieuwe soorten in het Congobekken
Gepubliceerd op 03/12/2024 03:00 in Buitenland
Het Wereld Natuur Fonds heeft gemeld dat er in de afgelopen tien jaar 742 nieuwe dier- en plantensoorten zijn ontdekt in het Congobekken in Midden-Afrika. Deze ontdekkingen zijn vastgelegd in een rapport dat vandaag is gepubliceerd.
In het rapport worden verschillende nieuwe soorten zoogdieren, vogels en spinnen genoemd, die nog niet eerder bekend waren bij de wetenschap. Hoewel veel van deze soorten al bekend waren bij de lokale bevolking van het Congobekken, benadrukt het WNF het belang van het behouden van deze biodiversiteit.
Het Congobekken, gelegen in verschillende landen waaronder Kameroen, de Centraal Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo, wordt beschouwd als een schatkamer aan biodiversiteit. Volgens Martin Kabaluapa, directeur Congobekken bij het WNF, is het behoud van deze regenwouden essentieel voor de voedselvoorziening, behuizing en culturele identiteit van meer dan 75 miljoen mensen die daar leven.
Het rapport met de titel New Life in the Congo Basin: a Decade of Species Discoveries (2013 - 2023) beschrijft 430 planten, 140 ongewervelde dieren, 96 vissen, 22 amfibieën, 42 reptielen, twee vogels en tien zoogdieren die nieuw zijn ontdekt. Eén van de opmerkelijke ontdekkingen is de umma gumma, een libelleachtige die vernoemd is naar het album van Pink Floyd uit 1969.
Een andere bijzondere ontdekking is de mecistops leptorhynchus, een krokodilachtige soort die pas in 2018 wetenschappelijk erkend werd. Deze soort loopt het risico bedreigd te worden door verlies van leefgebied en stroperij.
Nieuw beschreven soorten in de afgelopen tien jaar zijn onder andere de coffea rizetiana, een koffiesoort met grote vruchten, en de congolius robustus, een kikkersoort die een belangrijke indicator vormt voor de gezondheid van de centrale Congolese bossen.
De ontdekking van deze nieuwe soorten benadrukt het belang van het behoud van de biodiversiteit in het Congobekken en de noodzaak om deze unieke ecosystemen te beschermen.