Turkije heeft sleutelrol in toekomst van Syrië na verdrijving van Assad
Gepubliceerd op 16/12/2024 08:00 in Buitenland
De kaarten in Syrië worden opnieuw geschud nu dictator Bashar al-Assad verdreven is. Met het land verwoest door jarenlange oorlog, is externe hulp dringend nodig.
Rusland en Iran, die Assad steunden, lijken voorlopig een minder prominente rol te spelen in Syrië. Buurland Turkije heeft nu de kans om de toekomst van het land te beïnvloeden. De vraag is vooral wat dit zal betekenen voor de Koerden, die een groot deel van het noordoosten van Syrië besturen. Turkije beschouwt hen als terroristen en wil hen liever kwijt dan rijk.
Salih Muslim, een belangrijk figuur binnen de Koerdische gemeenschap in Syrië, pleit ervoor dat de Koerden volwaardig deel uitmaken van het nieuwe Syrië. Hij benadrukt de noodzaak van een democratische en gedecentraliseerde staat waarin de Koerden een rol hebben. Turkije ziet echter de militante tak van de Koerdische Democratische Unie Partij (PYD), de YPG, als een verlengstuk van de PKK en wil voorkomen dat de Koerden te machtig worden.
Turkije heeft de afgelopen weken Koerdische strijdgroepen aangevallen in Noord-Syrië en veroverde onder andere de stad Manbij. Ondanks de vermeende samenwerking met Turkije, heeft Salih Muslim vertrouwen in HTS, de islamitische rebellengroep die de opstand tegen Assad leidde. Hij pleit voor dialoog met deze groep.
De Koerden werken nauw samen met de Amerikanen in de strijd tegen Islamitische Staat. Amerika voorziet hen van wapens en training, maar verwacht geen verdere steun op diplomatiek of politiek gebied. Muslim hoopt op meer steun van Europa om de Koerden te beschermen tegen Turkse aanvallen en de dreiging van vrijkomende IS-strijders.