Surinaamse gemeenschap in Nederland geschokt door plotselinge dood Desi Bouterse

Gepubliceerd op 25/12/2024 19:00 in Buitenland

Vanochtend is bekend geworden dat Desi Bouterse, de omstreden oud-president van Suriname, is overleden op een schuiladres. De 79-jarige Bouterse was sinds begin dit jaar voortvluchtig nadat hij veroordeeld was tot 20 jaar cel voor de Decembermoorden.

Norman van Gom, directeur van Radio mArt, een omroep voor de Surinaamse gemeenschap in Nederland, was geschokt door het nieuws van Bouterse's dood. Hij ontving huilende telefoontjes van luisteraars die teleurgesteld waren en niet wisten hoe ze met het nieuws moesten omgaan.

In Suriname reageren partijgenoten bij het huis van Bouterse en menen dat hij een nalatenschap heeft achtergelaten die voortgezet moet worden.

Romeo Hoost, neef van een van de slachtoffers van de Decembermoorden, gelooft dat Bouterse nog zou leven als hij niet was ondergedoken. Hij betreurt dat Bouterse zijn straf niet heeft kunnen uitzitten.

Strafrechtadvocaat Gerard Spong, die betrokken was bij het onderzoek naar de Decembermoorden, vindt het spijtig dat Bouterse is overleden voordat hij zijn straf kon uitzitten. Hij benadrukt dat Bouterse altijd zal worden herinnerd als een moordenaar.

Surinamekenner en journalist Roy Khemradj denkt dat ondanks Bouterse's betrokkenheid bij de Decembermoorden, Suriname hem een staatsbegrafenis zal geven vanwege zijn voormalige presidentschap.

De Surinaamse president Santokhi heeft gereageerd op de dood van Bouterse en condoleert zijn familie. Hij roept Surinamers op om waardig te blijven en in gebed te gaan.

Lees meer nieuws in buitenland