Invoerheffingen VS op Canada, Mexico en China van kracht
Gepubliceerd op 05/03/2025 00:00 in Buitenland
Vandaag zijn de uitgestelde invoerheffingen op goederen uit Canada en Mexico in werking getreden in de Verenigde Staten. Bedrijven die producten importeren uit de buurlanden zullen nu 25 procent importbelasting moeten betalen. Daarnaast heeft de VS besloten om bovenop de in januari ingevoerde 10 procent, nog eens 10 procent extra te heffen op Chinese goederen.
Hoewel de heffingen geen verrassing zijn, was het nog even de vraag of ze daadwerkelijk zouden worden ingevoerd. De VS had aanvankelijk de heffingen voor Canada en Mexico uitgesteld nadat beide landen hadden beloofd geld vrij te maken voor grensbewaking.
De gevolgen van deze handelsoorlog kunnen groot zijn voor alle betrokken landen. Mexico en Canada zijn de belangrijkste handelspartners van de Verenigde Staten, en de omvang van de Amerikaanse markt is van cruciaal belang voor hen. Het is vergelijkbaar met Duitsland die importheffingen zou invoeren op producten uit Nederland, aldus VS-econoom Philip Marey van de Rabobank.
China heeft direct gereageerd op de Amerikaanse heffingen door een reeks tegenmaatregelen aan te kondigen. Zo zullen heffingen worden geheven op bepaalde voedselexportproducten naar de VS, gericht op de agro-achterban van Trump. Daarnaast heeft China Amerikaanse bedrijven op een exportcontrolelijst gezet, waardoor export naar China bemoeilijkt wordt.
Ook Canada en Mexico laten niet op zich wachten. Premier Trudeau heeft aangekondigd tegenheffingen in te voeren op Amerikaanse goederen, die pas zullen worden opgeheven als Amerika stopt met de heffingen. Canada overweegt zelfs om een procedure te starten tegen de VS bij de Wereldhandelsorganisatie.
Mexico staat voor de keuze om vergeldingsmaatregelen in te voeren of te proberen Trump ervan te overtuigen de heffingen in te trekken. Analisten voorspellen echter een economische krimp als de situatie niet snel verandert.
De handel met de VS heeft de drie landen veel welvaart gebracht, maar nu zullen ze verder om zich heen moeten kijken. Bedrijven openen productielocaties in andere landen om de importheffingen te omzeilen, en Canada richt zich steeds meer op zaken doen met Europa.
Het is duidelijk dat de Amerikaanse consumenten de gevolgen zullen voelen, aangezien de prijzen van producten waarschijnlijk zullen stijgen. De auto-industrie is ook afhankelijk van onderdelen uit Mexico en Canada, en het is nog afwachten welk land als eerste toegeeft in deze handelsoorlog.