Wereldwijde warmte zorgt voor historisch weinig zee-ijs op Noord- en Zuidpool

Gepubliceerd op 06/03/2025 05:00 in Buitenland

Uit de nieuwste gegevens van de Europese klimaatdienst Copernicus blijkt dat de aanhoudende wereldwijde warmte ook merkbaar is aan de Noord- en Zuidpool. Februari van dit jaar was de op twee na warmste sinds het begin van de metingen, met een wereldwijd gemiddelde temperatuur van 13,36 graden Celsius.

Volgens KNMI-expert Bart Verheggen zet de zeer warme periode waarin we ons bevinden nog steeds voort. De opwarming van 1,5 graad is in de afgelopen twintig maanden negentien keer overschreden, wat wijst op een zorgwekkende trend naar verdere opwarming.

Hoewel de temperatuur in februari 2025 lager lag dan het jaar ervoor, was het nog steeds opvallend warm. Dit wordt bevestigd door de historisch lage hoeveelheid zee-ijs bij zowel de Noord- als Zuidpool. In februari bereikte de totale hoeveelheid zee-ijs wereldwijd een dieptepunt, met 8 procent minder ijs dan gemiddeld bij de Noordpool en 26 procent minder bij de Zuidpool.

De trend van afnemend zee-ijs is zorgwekkend en wijst op de gevolgen van een warmere wereld. Ondanks dat er in delen van Noord-Amerika juist lagere temperaturen werden waargenomen dan gemiddeld, blijft de algehele trend van wereldwijde opwarming duidelijk zichtbaar.

Samantha Burgess van Copernicus Climate Change Service benadrukt dat de records en bijna-records van de afgelopen twee jaar doorzetten. De smeltende hoeveelheid zee-ijs is een direct gevolg van de warmere temperaturen en vormt een zorgwekkende ontwikkeling voor het klimaat.

De experts wijzen op de noodzaak van collectieve actie om de opwarming van de aarde tegen te gaan en de gevolgen voor de noord- en zuidpool te beperken.

Lees meer nieuws in buitenland