Shell bekijkt chemiedivisies wereldwijd kritisch
Gepubliceerd op 25/03/2025 20:00 in Economie
Shell gaat de komende periode al zijn chemiedivisies wereldwijd nog eens grondig bekijken. In Europa kan dit leiden tot gedeeltelijke of volledige sluitingen van diverse chemietakken. Het bedrijf wil echter nog niet vooruitlopen op de gevolgen voor de chemische divisies in Moerdijk en Pernis.
Volgens The Wall Street Journal wordt er gespeculeerd over mogelijke sluitingen van de chemietakken van Shell. In Nederland worden basischemicaliƫn geproduceerd voor een breed scala aan producten, van plastic tot isolatiemateriaal en polyester voor kleding. Vanochtend heeft de energiegigant aan beleggers de plannen gepresenteerd om Shell de komende jaren winstgevender te maken.
Een van de maatregelen is om kritisch te kijken naar de chemiedivisies in de Verenigde Staten en Nederland. In de VS wil Shell strategische samenwerkingsverbanden onderzoeken, terwijl in Europa wordt gekeken naar de prestaties van de verschillende divisies en onderdelen. Dit kan mogelijk leiden tot sluitingen, zo meldt Shell.
Het bedrijf benoemt de "zeer uitdagende marktomstandigheden" in Europa, met hoge energiekosten, netwerkkosten en regels voor CO2-uitstoot als redenen voor de herziening. Een woordvoerder van Shell vat het samen als: "Er moet wat gebeuren. We proberen de goede onderdelen te verbeteren, maar het kan ook zijn dat de minder presterende onderdelen gesloten worden."
Shell wil nog niet ingaan op de toekomst van de Nederlandse onderdelen. "Het is nog te vroeg om daar nu iets over te zeggen", aldus de woordvoerder. Wel benadrukt het bedrijf dat actie ondernomen moet worden.
De afgelopen maand hebben grote industriƫle bedrijven gewaarschuwd voor de hoge energiekosten in Nederland en de onduidelijkheid omtrent het overheidsbeleid. Frans Everts, president-directeur van Shell Nederland, heeft gewaarschuwd voor de mogelijke instorting van de hele industrie.
Vorige week kondigde de Amerikaanse chemiereus LyondellBasell aan dat een fabriek op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam zal sluiten. Tegelijkertijd meldde ook het Amerikaanse bedrijf Tronox dat een vestiging in de Rotterdamse haven dichtgaat.