Personeel openbare apotheken krijgt 20% loonsverhoging tot 2026
Gepubliceerd op 28/03/2025 14:00 in Economie
Het personeel van openbare apotheken zal tussen nu en eind 2026 een loonsverhoging van 20 procent ontvangen, als gevolg van een akkoord tussen werkgevers en werknemers. Deze loonstijging dient ook ter compensatie van de achterstallige loonstijging van het afgelopen jaar en komt bovenop de eerder gegeven 2,5 procent in begin 2024.
Het betreft een voorlopig akkoord tussen vakbonden en werkgevers, waar de vakbondsleden nog mee moeten instemmen. Voormalig politicus Martin van Rijn was betrokken bij het vlot trekken van de vastgelopen onderhandelingen, wat heeft geleid tot dit akkoord.
Apotheekassistenten hebben het afgelopen jaar meerdere keren gestaakt voor een beter salaris. In november 2024 legden duizenden apotheekmedewerkers in het hele land voor het eerst in de geschiedenis het werk neer, waarbij de apotheken gesloten bleven voor patiƫnten. Naast een hoger loon eisten zij ook verbeterde werkomstandigheden vanwege de hoge werkdruk en agressie waarmee zij te maken kregen.
Vakbond FNV noemt het resultaat een "geweldige overwinning". Ralph Smeets van FNV-farmacie benadrukt dat dit aantoont dat actievoeren loont en dat het voor het eerst in de geschiedenis is dat apotheekassistenten voor zichzelf zijn opgekomen.
Er wordt nog gesproken over een loonstijging in 2027, die zal meegroeien met de OVA-gelden, de overheidsbijdrage die marktconforme lonen in de zorgsector mogelijk maakt. De OVA-gelden zouden direct terecht moeten komen bij het zorgpersoneel, maar in de afgelopen jaren is gebleken dat dit niet volledig het geval was bij medewerkers van openbare apotheken. Hierdoor verdienen apothekerspersoneel in ziekenhuizen, die onder een andere cao vallen, meer dan het personeel in openbare apotheken.
Als reactie op de vraag waar het overheidsgeld voor betere lonen was gebleven, wezen zorgverzekeraars en werkgevers naar elkaar.