Nederlandse economie kan honderden miljoenen mislopen door autoheffingen Trump**

Gepubliceerd op 29/03/2025 11:00 in Economie

**

De Nederlandse economie kan honderden miljoenen euro's mislopen door de extra autoheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump van plan is in te voeren. Volgens berekeningen van ING kan Nederland ongeveer 230 miljoen euro verliezen door de extra 25 procent op Europese auto's. Dit bedrag kan zelfs oplopen tot 600 miljoen euro per jaar als Amerikaanse afnemers meer binnenlandse alternatieven vinden.

President Trump dreigt ook om 25 procent extra te gaan heffen op álle producten uit de Europese Unie. ING verwacht dat dit direct een klap van 3 miljard euro op de Nederlandse economie kan zijn op de korte termijn, en zelfs tot 8 miljard euro op de langere termijn.

Eurocommissaris Maros Sefcovic voor Handel kreeg een koude douche van Trump nadat hij probeerde te voorkomen dat de extra heffingen op Europees aluminium en staal zouden worden doorgevoerd. Trump kondigde aan extra heffingen in te voeren op Europese auto's en farmaceutische producten.

Volgens Trump zullen de heffingen ervoor zorgen dat Amerikanen vooral weer Amerikaanse auto's gaan kopen, wat de Amerikaanse economie naar schatting 100 miljard dollar per jaar kan opleveren. Aan de andere kant vreest de Europese Unie dat de extra handelstarieven juist het omgekeerde effect zullen hebben.

Nederland kan ook hard getroffen worden door de heffingen, aangezien het een grote toeleverancier is van de Duitse auto-industrie. Econoom Rico Luman van ING wijst erop dat de hogere tarieven uiteindelijk bij de Amerikaanse consument terecht zullen komen.

Het opzetten van een volledig Amerikaanse auto-industrie voor onderdelen kan volgens Luman vijf tot tien jaar duren en de productiekosten zullen ook stijgen, gezien de hogere lonen in de VS in vergelijking met bijvoorbeeld Azië.

Met hoge importheffingen wil Trump de handelsbalans tussen Europa en de VS 'eerlijker' maken, maar volgens experts is deze balans niet zo oneerlijk als hij beweert.

Lees meer nieuws in economie