Ministerie onderzoekt innameplicht voor statiegeldverpakkingen
Gepubliceerd op 15/04/2025 04:00 in Economie
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat onderzoeken of verkopers van statiegeldblikjes en -flesjes verplicht kunnen worden om deze in te nemen. Ook wordt er gekeken naar het mogelijk verplicht stellen van statiegeld op sapflessen om de inzameling te verbeteren. Uit de evaluatie van de statiegeldregeling blijkt dat er geen verhoging van het statiegeld zal komen.
Verkopers zoals bioscopen, kiosken en pretparken zijn echter negatief over een eventuele innameplicht. Hoewel zij vinden dat er meer innamepunten moeten komen, hebben zij elk hun eigen redenen waarom dit lastig is.
De huidige inzamelingsdoelstelling voor plastic flesjes en blikjes wordt nog steeds niet gehaald door de producenten en importeurs. Zij verwachten pas in 2026 de inzameldoelen te kunnen halen, terwijl wettelijk is vastgesteld dat 90 procent van de flessen en blikjes met statiegeld ingeleverd moet worden.
Staatssecretaris Jansen is positief over het succes van de invoering van statiegeld, aangezien het aantal blikjes en flesjes in zwerfafval met 70 procent is gedaald. Toch benadrukt zij dat het naleven van de regels verbeterd moet worden.
Het ministerie zal met retailers overleggen over een mogelijke innameplicht voor statiegeldverpakkingen. Verpact, de producentenorganisatie, is van mening dat dit enorm zou helpen bij het inzamelen van verpakkingen.
Daarnaast wordt overwogen om verplicht statiegeld in te voeren op plastic sapflessen. Zuivelflessen vallen momenteel niet onder het statiegeldsysteem, vanwege praktische redenen. Hoewel blikjes met zuivel wel onder het statiegeldsysteem vallen, zullen zuivelflessen voorlopig niet worden toegevoegd.