Koopavonden steeds minder populair, maar nog niet verdwenen

Gepubliceerd op 25/04/2025 14:00 in Economie

Het aantal winkeliers dat hun deuren openhoudt tijdens de traditionele koopavonden op donderdag of vrijdag tussen 18.00 en 21.00 uur, neemt af. Uit cijfers van openingstijden.nl blijkt dat in de afgelopen tien jaar bijna de helft van de kledingwinkels die op donderdag na 20.00 uur open waren, hun openingstijden hebben aangepast. In 2015 was nog 40 procent van de kledingwinkels open tot 21.00 uur op koopavond, terwijl dat percentage inmiddels is gedaald tot ruim 20 procent. Ook het aantal drogisterijen dat na acht uur 's avonds open is op koopavonden, is bijna gehalveerd.

De trend van afnemende bezoekersaantallen tijdens koopavonden is al zichtbaar sinds de financiƫle crisis van 2008. Volgens Huib Lubbers van winkeladviesbureau RMC is het aantal winkelaars op donderdagavond in de meeste onderzochte steden met meer dan 20 procent gedaald.

Hoewel koopavonden minder populair worden, winnen koopzondagen aan populariteit. Mensen combineren winkelen op zondag vaak met een dagje uit, omdat ze doordeweeks druk zijn met werk en 's avonds geen zin meer hebben om te winkelen.

Uit onderzoek van betaaldienst Klarna blijkt dat de populairste tijd voor online winkelen 21.00 uur is, met woensdag als de favoriete online koopavond, gevolgd door zondag en maandag.

Winkeliers passen hun openingstijden aan om het meest rendabel te zijn. Supermarkten hanteren bijvoorbeeld ruimere openingstijden en het aantal supermarkten dat na 21.00 uur nog open is, is gestegen van 8 naar 22 procent.

Ondanks de afnemende populariteit van koopavonden, pleit onderzoeker Lubbers ervoor om de avondopenstelling te behouden. Hij benadrukt dat winkels moeten concurreren met het altijd open zijnde internet en dat de stad 's avonds aantrekkelijk moet zijn voor klanten met bijvoorbeeld gratis parkeren en evenementen.

Ondernemers zoals Arthur Feenstra, eigenaar van herenmodeketen OFM, zien koopavonden nog steeds als belangrijk voor hun omzet. Feenstra organiseert dan ook evenementen om de gezelligheid erin te houden en vindt dat winkeliers meer moeten samenwerken om leegstand te voorkomen.

Lees meer nieuws in economie