Primeur voor Ameland: getijdenenergie als duurzame elektriciteitsbron

Gepubliceerd op 24/07/2024 23:00 in Economie

Verschillende investeerders hebben miljoenen euro's over voor projecten met getijdenenergie in Nederland. Ameland zal naar verwachting dit jaar als eerste profiteren van deze nieuwe vorm van duurzame elektriciteit.

Bedrijven in Friesland en Groningen werken aan technieken om stroming in zee om te zetten in elektriciteit. Zo werkt Equinox met een turbine die lijkt op een onderwaterwindmolen, terwijl Seaqurrent een grote 'vlieger' heeft ontwikkeld die achtjes draait aan een kabel verbonden met een generator op de zeebodem.

De vlieger van Seaqurrent wordt momenteel getest in het zeegat tussen Ameland en Terschelling. Na het plaatsen van de generator op de zeebodem zal de vlieger elektriciteit opwekken voor zo'n 700 huishoudens op Ameland.

Ameland streeft ernaar om in 2035 CO2-neutraal te zijn en zet daarom in op verschillende vormen van duurzame energie. Windmolens vallen af vanwege het aanzicht, maar getijdenenergie wordt verwelkomd als een effectieve oplossing.

Seaqurrent heeft recentelijk een financiƫle injectie van 2,5 miljoen euro ontvangen van het Waddenfonds om het vliegerproject op te schalen. Het Waddenfonds ondersteunt initiatieven die de energievoorziening in het Waddengebied verduurzamen.

Hoewel getijdenenergie veel potentie heeft, zijn er zorgen over de impact op de natuur. De Waddenvereniging is huiverig voor grote parken op de bodem van de Waddenzee en pleit voor uitgebreid ecologisch onderzoek.

Ondanks de hogere kosten van getijdenenergie in vergelijking met zon en wind, wordt het gezien als een stabiele aanvulling op de stroomvoorziening. Door verdere ontwikkelingen en opschaling van het onderwaterpark van vliegers kan de kostprijs omlaag en de constante levering van energie gewaarborgd worden.

Lees meer nieuws in economie