Zuivelgigant FrieslandCampina ziet winst stijgen naar 183 miljoen euro

Gepubliceerd op 25/07/2024 02:00 in Economie

Zuivelproducent FrieslandCampina heeft uit de halfjaarcijfers kunnen opmaken dat de winst is gestegen naar 183 miljoen euro, ondanks dat er niet meer melk werd verkocht. De samenwerkende boeren leverden zo'n 4,5 miljard liter melk, ruim 3 procent minder dan vorig jaar.

Een half jaar geleden daalde de winst van FrieslandCampina drastisch door hoge productiekosten, lonen en melkprijzen voor de boeren. Er bleef slechts 8 miljoen euro winst over wat resulteerde in een grote ontslagronde voor 1800 medewerkers.

Door een lagere melkgarantieprijs ontvangen de melkboeren nu minder per liter dan voorheen, waardoor FrieslandCampina uiteindelijk meer winst maakt. Het bedrijf compenseert de boeren met hogere toeslagen bovenop de vaste prijs.

De fabrikant heeft ook succes met babymelkpoeder, medische melkproducten en eiwitrijke sportvoeding. De Aziatische markt trekt weer aan na moeilijke jaren door corona en exportbelemmeringen.

FrieslandCampina geeft aan dat er effectief wordt bezuinigd en de ontslagronde is in volle gang. Al meer dan 1100 fulltimebanen zijn verdwenen binnen het bedrijf, waarvan naar verluidt 900 in Nederland.

Lees meer nieuws in economie