Boeing stemt in met schuldbekentenis en boete na fatale ongelukken met 737 Max-toestellen

Gepubliceerd op 25/07/2024 08:00 in Economie

Het ministerie van Justitie van de Verenigde Staten heeft aangekondigd dat vliegtuigfabrikant Boeing een overeenkomst heeft bereikt na de twee fatale ongelukken met 737 Max-toestellen. De vliegtuigbouwer heeft toegegeven de voorwaarden van een eerdere schikking te hebben geschonden en gaat akkoord met een schuldbekentenis en een boete van 243,6 miljoen dollar.

In een tijdsbestek van twee jaar zijn twee Boeing-vliegtuigen van het type 737 Max gecrasht. In 2018 stortte een toestel neer in Indonesië, waarbij alle 189 inzittenden omkwamen. Het jaar daarop overleefden geen van de 157 inzittenden een crash in Ethiopië. Onderzoek wees uit dat er problemen waren met een veiligheidssysteem.

Na de eerdere schikking van 2,5 miljard dollar in 2021 beloofde Boeing de 737 Max te verbeteren om nieuwe ongelukken te voorkomen. Echter, na nieuwe incidenten, waaronder een loslatend deurpaneel, startte justitie een nieuw onderzoek.

Uit dit onderzoek bleek dat de veiligheidscontroles bij Boeing niet in orde waren. Monteurs verwijderden onderdelen tijdens de fabricage zonder dit te melden en inspecteurs zetten stempels voor werkzaamheden die niet waren uitgevoerd. Ook werden vervalste stempels ontdekt en leidinggevenden veranderden de volgorde van werkzaamheden in de fabriek, wat de kans op productiefouten verhoogde.

Justitie confronteerde Boeing met de keuze om schuld te bekennen of strafrechtelijk vervolgd te worden voor samenzwering om fraude te plegen. Met de overeenkomst ontloopt de vliegtuigbouwer verdere strafrechtelijke vervolging, mits deze nog wordt goedgekeurd door een federale rechter. Nabestaanden hadden eerder geëist dat de top van Boeing alsnog zou worden vervolgd.

Boeing heeft bevestigd dat zij akkoord zijn gegaan met het ministerie van Justitie. De overeenkomst omvat ook dat Boeing de komende drie jaar minstens 455 miljoen dollar zal besteden aan het verbeteren van veiligheids- en nalevingsprogramma's binnen het bedrijf. Daarnaast staat in het document dat het bestuur van Boeing binnen vier maanden een ontmoeting moet hebben met nabestaanden van de slachtoffers van de fatale crashes.

Lees meer nieuws in economie