Steun van Tijdelijk Noodfonds Energie verdubbeld naar bijna 110.000 huishoudens

Gepubliceerd op 26/07/2024 03:00 in Economie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie heeft dit jaar bijna 110.000 huishoudens financiƫle steun geboden, wat een ruime verdubbeling is ten opzichte van het jaar ervoor. In de winter van vorig jaar maakten ongeveer 50.000 huishoudens gebruik van dit fonds.

Van januari tot maart konden huishoudens met een laag inkomen een aanvraag indienen bij het noodfonds om extra geld te ontvangen voor hun energierekening. Deze ondersteuning gold voor huishoudens met een bruto maandinkomen van maximaal 3200 euro (voor alleenstaanden) en 4480 euro (voor samenwonenden) die minimaal acht tot tien procent van hun inkomen aan energiekosten besteedden.

Gemiddeld ontvingen de huishoudens een maandelijkse ondersteuning van 97 euro voor een periode van zes maanden. Het grootste aantal aanvragen, 12.989, kwam dit jaar uit Rotterdam.

Het noodfonds heeft succesvol geholpen bij het verminderen van energiearmoede, aangezien het aantal aanvragen overeenkomt met gebieden waar veel energiearmoede voorkomt. Het fonds heeft zelfs een dashboard gecreƫerd om de goedgekeurde aanvragen in kaart te brengen.

Hoewel het fonds inmiddels is gesloten, blijft de energiearmoede een zorgwekkend probleem. De organisatie benadrukt dat er nog steeds gerichte steun nodig is, met name voor mensen met een laag inkomen die nog onvoldoende kunnen profiteren van de energietransitie. Het noodfonds doet een beroep op het nieuwe kabinet om deze groep niet uit het oog te verliezen en om structurele steun te blijven bieden.

Lees meer nieuws in economie