Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM verwacht 200 miljoen euro mis te lopen door Olympische Spelen

Gepubliceerd op 26/07/2024 07:00 in Economie

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM zal naar verwachting deze zomer zo'n 200 miljoen euro aan inkomsten mislopen vanwege de Olympische Spelen. Eerder was al gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten, maar nu wordt dit bedrag nog verder naar boven bijgesteld.

Passagiers vermijden Parijs vanwege de verwachte drukte rondom de Olympische Spelen, wat leidt tot minder boekingen van vliegtickets van en naar de Franse hoofdstad. Vooral Franse toeristen stellen hun vliegvakantie uit tot na de Spelen uit angst voor chaos op de luchthaven.

De impact van het mijden van Parijs door reizigers is voelbaar binnen het hele bedrijf. Hoewel KLM een lichte stijging in winst ziet, is de totale winst in het afgelopen halfjaar met 314 miljoen euro gedaald. Dit in vergelijking met 275 miljoen euro winst in dezelfde periode vorig jaar.

KLM-directeur Marjan Rintel noemt de situatie een "enorme tegenvaller" en wijst op het veranderde reisgedrag, vooral onder zakelijke reizigers. Daarnaast is de luchtvaartcombinatie nog niet volledig hersteld van de lockdownperiodes tijdens de coronacrisis.

Onverwachte problemen, zoals de wereldwijde computerstoring van vrijdag, hebben ook bijgedragen aan de moeilijkheden voor Air France-KLM. Hierbij moest KLM 75 retourvluchten op Schiphol annuleren, met een schadepost van ongeveer 10 miljoen euro.

Rintel noemt de storing een "domper" maar benadrukt dat deze snel kon worden opgelost. Er zullen evaluaties plaatsvinden en gesprekken met leveranciers om te voorkomen dat dergelijke incidenten zich in de toekomst herhalen.

Lees meer nieuws in economie