Nederlandse tak van modeketen Esprit failliet verklaard

Gepubliceerd op 26/07/2024 18:00 in Economie

De Nederlandse tak van modeketen Esprit is door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard, drie dagen nadat het moederbedrijf in Hong Kong uitstel van betaling had aangevraagd.

Ruim tweehonderd mensen in Nederland zullen hun baan verliezen door het faillissement, zo meldt persbureau ANP. Curator Erik Schuurs geeft aan dat op dit moment geen doorstart in zicht is. De zeventien Nederlandse vestigingen van Esprit zijn inmiddels gesloten, nadat de faillissementsprocedure in gang was gezet. De Nederlandse webshop van Esprit bleef tot vandaag nog actief.

Het moederbedrijf van Esprit heeft aangegeven geen toekomst meer te zien voor de Europese divisie, waar de kas de laatste jaren steeds leger werd. Esprit motiveerde de faillissementsaanvraag door te stellen dat gezien alle uitdagingen, dit de beste stap was voor het moederbedrijf.

Esprit werd in 1968 opgericht in Californië en groeide uit tot een internationale modeketen met een jaarlijkse omzet van zo'n 3 miljard euro. In 2006 breidde het bedrijf uit met Esprit Home, een tak die zich voornamelijk richt op interieurproducten en woontextiel. Het bedrijf werd in de jaren negentig genoteerd aan de beurs in Hong Kong.

Lees meer nieuws in economie