Positieve ontwikkelingen in de nieuwbouwmarkt zorgen voor feeststemming bij bouwbedrijven

Gepubliceerd op 27/07/2024 04:00 in Economie

Directeur Ton Hillen van Heijmans beschrijft de sfeer bij zijn bedrijf als zeer positief, mede door de toename van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen. In de eerste helft van dit jaar verkocht Heijmans bijna twee keer zoveel huizen als in dezelfde periode vorig jaar, vooral aan consumenten.

Ook concurrent BAM viert successen in de Nederlandse divisie, waar de omzet in het afgelopen halfjaar is verdubbeld dankzij de stijging in nieuwbouwverkopen. BAM verkocht 832 woningen, ten opzichte van 577 vorig jaar, en verwacht dit jaar in totaal zo'n 1700 nieuwbouwwoningen te verkopen.

De heropleving van de nieuwbouwmarkt is opmerkelijk gezien het dalende aantal afgegeven vergunningen voor nieuwe huizen de afgelopen twee jaar. Toch zijn zowel Heijmans als BAM optimistisch over de toekomst van de woningmarkt.

Volgens woningbouwspecialist Hans-Hugo Smit van Rabobank komt de toenemende interesse in nieuwbouw mede door gestegen lonen en een lagere hypotheekrente. Daarnaast speelt het kleine prijsverschil tussen bestaande woningen en nieuwbouw een rol in de keuze van huizenkopers.

Het feit dat nieuwbouwwoningen geïsoleerd en energiezuinig zijn, maakt ze aantrekkelijk voor veel mensen. Hierdoor kiezen steeds meer mensen sneller voor nieuwbouw, vooral gezien de voordelen en het minimale prijsverschil.

Hoewel het nog onzeker is of deze positieve ontwikkelingen blijvend zijn, zien zowel Heijmans als BAM de stijgende interesse in nieuwbouw als een kans. Ze hopen dat het nieuwe kabinet het woningmarktbeleid voortzet en eventuele vertragingen bij nieuwbouwprojecten weet weg te werken.

Lees meer nieuws in economie