Farmaciebedrijf Abbott veroordeeld tot betalen van schadevergoeding van 495 miljoen dollar na zaak over babymelk

Gepubliceerd op 27/07/2024 07:00 in Economie

Een Amerikaanse jury heeft geoordeeld dat farmaciebedrijf Abbott een schadevergoeding van 495 miljoen dollar moet betalen aan de moeder van een te vroeg geboren baby. Het kind kreeg een gevaarlijke darmaandoening, necrotiserende enterocolitis (NEC), door het drinken van Abbotts speciale melkpoeder voor prematuren.

De vrouw spande een rechtszaak aan omdat ze beweerde dat Abbott niet had gewaarschuwd voor de mogelijke risico's van de babymelk. NEC is een ernstige darmontsteking die vooral bij te vroeg geboren baby's voorkomt. De oorzaak van de ziekte is nog niet bekend, maar artsen weten dat baby's die moedermelk krijgen, minder snel NEC ontwikkelen.

Hoewel de dochter van de vrouw de ziekte in 2021 overleefde, liep ze ernstige neurologische schade op en heeft ze langdurige zorg nodig.

Abbott beweert echter dat de schade aan de baby te wijten is aan een zuurstoftekort bij haar geboorte. Het bedrijf benadrukt dat de speciale kunstvoeding van levensbelang is voor prematuren en heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Naast Abbott worden ook andere babymelkfabrikanten zoals Reckitt Benckiser geconfronteerd met rechtszaken in de Verenigde Staten. In totaal zijn er bijna duizend processen aangespannen tegen deze twee multinationals. In maart bepaalde een jury in een zaak tegen Reckitt dat het bedrijf 60 miljoen dollar moet betalen. Ook Reckitt is in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak.

Lees meer nieuws in economie