Europese Commissie keurt 2 miljard euro subsidie goed voor bouw kernreactor in Petten

Gepubliceerd op 27/07/2024 10:00 in Economie

De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor een Nederlandse subsidie van 2 miljard euro voor de bouw van een kernreactor in Petten. De Pallas-reactor zal medische isotopen produceren die gebruikt worden voor de behandeling van kanker en het maken van scans.

De subsidie, deels in de vorm van een lening, zal worden gebruikt voor de vervanging van de oude kernreactor in het Noord-Hollandse dorp. Nederland moest Brussel om toestemming vragen voor de subsidie om oneerlijke concurrentie te voorkomen, zoals afgesproken in Europese regelgeving.

Petten is een belangrijke leverancier van medische isotopen wereldwijd. Met de komst van de nieuwe reactor kan Nederland de productie van deze isotopen de komende vijftig jaar voortzetten.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) keurde in februari vorig jaar al de bouw van de nieuwe reactor goed. Dit was de eerste vergunning voor de bouw van een nieuwe kernreactor in Nederland in tientallen jaren.

Hoewel de bouw van de kernreactor momenteel in voorbereiding is, zal het nog even duren voordat deze daadwerkelijk in gebruik genomen kan worden. Verwacht wordt dat er in 2028 een vergunning moet worden aangevraagd bij de ANVS voordat de reactor operationeel kan worden.

Lees meer nieuws in economie