Kabinet scherpt exportregels ASML aan

Gepubliceerd op 06/09/2024 11:00 in Economie

Het kabinet heeft aangekondigd dat ASML voortaan een vergunning moet aanvragen voor de export van hoogwaardige chipmachines naar landen buiten de Europese Unie. Minister Klever voor Buitenlandse Handel volgt hiermee de lijn van de regels in de Verenigde Staten.

Nederland staat onder druk vanwege ASML, een belangrijke producent van nieuwe chipmachines. Volgens Klever zijn de regels aangescherpt omdat zelfs oudere machines nu geavanceerdere chips kunnen produceren door technologische ontwikkelingen.

De nieuwe regels gelden met name voor chipmachines voor halfgeleiders, zoals de deep ultraviolet lithografische apparatuur. Zowel Europa als de Verenigde Staten maken zich zorgen dat China deze machines zal gebruiken om economieën en defensiesystemen te ontregelen. Klever benadrukt dat de beslissing genomen is met het oog op de veiligheid, aangezien de geavanceerde chips ook voor militaire doeleinden ingezet kunnen worden.

Het kabinet benadrukt dat er geen sprake is van een exportverbod, maar dat er voortaan een vergunning nodig is voor export naar China. ASML reageert dat er weinig verandert voor het bedrijf en dat de exportregels van Nederland en Amerika zullen worden geharmoniseerd.

Lees meer nieuws in economie