Boete van 30,5 miljoen voor Clearview AI wegens illegale database met gezichtsfoto's

Gepubliceerd op 06/09/2024 13:00 in Economie

Het Amerikaanse bedrijf Clearview AI heeft een boete van 30,5 miljoen euro gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vanwege het illegaal opbouwen van een database met miljarden foto's van gezichten, ook van Nederlanders.

De database van Clearview bevat meer dan vijftig miljard foto's van mensen die van het internet zijn gehaald. Met behulp van de gezichtsherkenningssoftware kunnen gezichten worden geïdentificeerd, zelfs op beveiligingsbeelden, zonder dat de mensen in de database hiervan op de hoogte zijn. De software wordt voornamelijk gebruikt door inlichtingen- en opsporingsdiensten.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen benadrukt dat iedereen wiens foto op internet staat potentieel in de database van Clearview terecht kan komen en gevolgd kan worden. Hoewel het belang van deze software voor inlichtingendiensten wordt erkend, benadrukt hij dat dit niet in handen moet zijn van een commercieel bedrijf, en alleen onder strenge voorwaarden en toezicht van de AP en andere toezichthouders gebruikt mag worden.

Het is voor bedrijven niet toegestaan om Clearview's software te gebruiken. Naast de boete legt de AP ook dwangsommen op met een maximum van ruim vijf miljoen euro.

Clearview heeft geen bezwaar gemaakt tegen de boete en kan daarom niet in beroep gaan. Een AP-woordvoerder benadrukt dat het onacceptabel is als het bedrijf de boete niet betaalt en ongestraft doorgaat met het schenden van de rechten van Nederlanders en andere Europeanen.

De AP overweegt ook om te onderzoeken of de leiding van Clearview persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden voor de overtredingen.

De boete van 30,5 miljoen euro is de op-een-na-hoogste boete die de AP ooit heeft opgelegd. Deze boete volgt precies een week na de hoogste boete die naar Uber ging vanwege het onrechtmatig doorgeven van gegevens van Europese taxichauffeurs aan de Verenigde Staten.

Lees meer nieuws in economie