Europese consumentenorganisaties klagen gameontwikkelaars aan voor verdienmodel

Gepubliceerd op 12/09/2024 23:00 in Economie

Europese consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, hebben een klacht ingediend tegen een aantal grote gameontwikkelaars vanwege hun verdienmodel. De klacht richt zich tegen de makers van games als Fortnite, EA Sports FC 24, Minecraft en Roblox en is ingediend bij de Europese Commissie en het netwerk van consumentenautoriteiten.

Volgens de organisaties is het vaak moeilijk om te zien wat de waarde is van virtuele munten, die kunnen worden ingewisseld voor premium functies in spellen. Ze pleiten ervoor om de prijs in echte valuta weer te geven en wijzen erop dat de waarde van de munten kan veranderen doordat game-ontwikkelaars de prijs kunnen aanpassen.

Daarnaast bekritiseren de organisaties het feit dat de munten vaak in bundels moeten worden gekocht, waardoor gamers worden aangemoedigd om meer geld uit te geven dan ze eigenlijk van plan waren. Ze stellen dat kinderen nog vatbaarder zijn voor deze "manipulatieve tactieken" en zich niet realiseren hoeveel geld ze precies uitgeven.

Uit een Europese studie blijkt dat kinderen gemiddeld 39 euro per maand uitgeven aan aankopen in games. Directeur Agustín Reyna van de Europese consumentenkoepel benadrukt dat gamers niet moeten hoeven rekenen om te beslissen hoeveel ze uitgeven en pleit voor het tonen van bedragen in echte valuta.

De Nederlandse Consumentenbond sluit zich bij deze kritiek aan. Directeur Sandra Molenaar stelt dat de game-industrie er alles aan doet om consumenten zoveel mogelijk geld te laten uitgeven, zelfs als het om kinderen gaat. Ze roept op om deze praktijken direct te stoppen.

Lees meer nieuws in economie